Záhrada na odpočinok tela aj duše

Útočisko pred rytmom všedného dňa. Priestor, kde si môžete vychutnať dokonalé súkromie a pokoj. To je výsledok spolupráce architektov zo štúdia Aidlin Darling Design a nových obyvateľov rezidencie. Neopakovateľná fúzia čistej architektúry a rustikálnych aspektov z Južnej Afriky, bývalého domova tejto rodiny.

 

sonoma 01

 

„Projekt Sonoma Retreat disponuje všetkými jedinečnými vlastnosťami, typickými pre danú lokalitu – je organický, elegantný a jednoduchý. Nájdete tu množstvo nádherných momentov.“
porota ASLA Professional Awards

 

Pri projekte Sonoma Retreat sa architekti popasovali s myšlienkou spojenia súkromného a polosúkromného priestoru, ktorý vytvorili na zanedbanom rezidenčnom pozemku nad mestom Sonoma v severnej Kalifornii. Návrh zahŕňal aj rekultiváciu zarasteného svahu a jemnú modeláciu terénu s cieľom navrátiť do krajiny rozmanitosť, zároveň však zachovať jej prirodzené vlastnosti a tiež podporiť panoramatický výhľad. Architekti vytvorili v úzkej spolupráci s klientmi priestor, ktorý odkazuje na aspekty ich bývalého domova v Južnej Afrike. Rustikálne a moderné prvky sú vyvážené, čisté línie dokonale harmonizujú s teplou patinou tíku, betónom so štruktúrou po debnení, otesaným kameňom a slnkom zvetraným cédrom.

 

sonoma 05

 

Ambíciou bolo vytvoriť vonkajšiu kuchyňu, jedálenský kút, solárne vyhrievaný bazén so spa, ihrisko na kroket či petang a pavilón na cvičenia a meditáciu. Všetko v rámci malej časti pozemku obklopenej hustými krovinami zvanými chaparral, typickými pre danú lokalitu. Vďaka jemnej modelácii terénu, tradičnému dláždeniu a organickým chodníkom vznikla štruktúra, ktorá sa od východov nenápadne vinie radom samostatných programových prvkov a výsadieb až do pôvodnej krajiny. Prírodné a umelé prvky v sebe spájajú aj terasy definované múrikmi z betónu a skál, okolo ktorých vedie chodník k bazénu. Posedenie v obklopení zelene si môžu obyvatelia vychutnať na betónových lavičkách, rozmiestnených v svahu pod novou outdoorovou jedálňou. Sú ako stvorené na nerušené čítanie alebo sledovanie aktivít na kroketovom ihrisku.

 

sonoma 06

 

Pavilón na cvičenie a meditáciu
Východne od bazéna, medzi domácimi druhmi stromov a krovín s typickými kožovitými listami, akými sú duby (Quercus sp.), medvedica (Arctostaphylos sp.) a Arbutus, sa ukrýva súkromný pavilón. Vstup do tejto intímnej zóny tvoria dva zakrivené betónové múry, jemne sa prerezávajúce terénom. Samotné miesto, jeho topografia a orientácia umocňujú zážitok z dokonalého súkromia a pokoja. Pavilón je útočiskom pred hlučným rytmom všedného dňa. Ponúka možnosť odpočinku a pokojnej meditácie v prírodnom prostredí. Jeho základom je štúdio – priestor na cvičenie a jogu. Dokonalý relax a pohodlie tu zabezpečujú aj parná sauna, bar s občerstvením, súkromná terasa a vonkajšia sprcha. Súčasťou sú samozrejme šatne a sociálne zariadenie. Štruktúru budovy definuje niekoľko samostatných priestorov predelených stenami z cédrového dreva. Okrem oddelenia jednotlivých funkcií steny zároveň rámujú dych berúce výhľady do krajiny.

 

sonoma 04 sonoma 03

 

Bazén a spa
Bazén, vírivka a pergolou pritienená odpočinková terasa sú ústredným bodom pri rodinných oslavách a večierkoch. Trelážová strecha terasy na severnej strane bazéna poskytuje potrebný tieň a plní tiež funkciu opory pre vínnu révu. Na spodnej terase, ukrytá pred zrakom hostí, sa nachádza vírivka s výhľadom do údolia.

 

sonoma 07

 

sonoma 08

 

Outdoorová kuchyňa a jedáleň
Z vonkajšej kuchyne sa po krátkom chodníčku dostanete ku schodom, ktoré vás privedú do vonkajšej jedálne. Tá akoby sa vznášala nad krajinou. Ilúziu ešte umocňuje pergola, ktorá definuje priestor prostredníctvom svojich mohutných betónových stĺpov a stropu z galvanizovaných rúrok. Plochu večer osvetľuje séria rustikálnych svietidiel pripomínajúcich včelie úle, ktoré počas rodinnej večere zintenzívňujú pocit intimity.

 

sonoma 02

 

Udržateľnosť
Všetky rastliny použité v tejto záhrade sú tolerantné k suchu a vyžadujú len minimálnu závlahu. Architektonické prvky boli starostlivo umiestnené medzi stromy tak, aby sa minimalizovalo poškodenie koreňov a zároveň sa využil ich tieň. Konštrukcia strechy pavilónu umožňuje v zime využívať solárne zisky a v lete poskytuje tieň pred intenzívnym kalifornským slnkom. Zakrivené betónové steny plnia okrem iného funkciu bariéry, ktorá pomáha regulovať teplotu v interiéri. Keď to počasie dovoľuje, južné a východné presklené steny pavilónu sa dajú úplne zasunúť. To uľahčuje prúdenie vzduchu cez budovu a eliminuje potrebu klimatizácie. Na povrchu budovy je niečo ako obal z céderového dreva. Chráni ju pred dažďom a zabraňuje kapilárnemu javu, umožňuje budove dýchať a v konečnom dôsledku vedie k dlhšej životnosti. Takmer všetky z použitých materiálov sú recyklované. Podlahy, terasy a lavičky sú z recyklovaného tíkového dreva. Kamenné umývadla v parnej saune a v šatni boli vytesané z väčších kusov rekultivovaného vápenca. A na záver, bazén je vykurovaný teplovodnými slnečnými kolektormi. V podstate aj väčšinu z ročnej spotreby elektrickej energie kompenzujú fotovoltaické solárne panely, ktoré sú ukryté na južnom svahu pod kroketovým ihriskom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.