Kuchyňu si treba dôkladne naplánovať

Sample ImagePrestretý stôl, vôňa chutného jedla a príjemná atmosféra vždy boli azda i ostanú symbolmi rodinnej pohody a kuchyne ako miesta, kde si domácu pohodu po celodennom zhone vždy radi vychutnáme.

 

Najskôr by sme si mali ujasniť, akú úlohu bude hrať v živote obyvateľov domu vzťah obývacej izby, jedálne a kuchyne. Je vhodné posúdiť každý z týchto priestorov osobitne a  potom aj vo vzájomnej väzbe. Tieto priestory totiž používa celá rodina i návštevy a práve kuchyňa môže, ale aj nemusí byť onou povestnou „trinástou komnatou“ domácej panej. Reč je o otvorenej, polo uzavretej až uzavretej dispozícii. Na jednej strane je výhodou plný vizuálny kontakt s človekom, ktorý pripravuje jedlá, občerstvenia a nápoje, čím vťahuje do kulinárstva aj „divákov“ a na druhej strane môžu celkovú pohodu narúšať šíriace sa pachy a zvuky z priestoru otvorenej kuchyne. Tu sa však  dá len ťažko hovoriť o ideálnych princípoch, skôr len o odporúčaniach a riešeniach šitých na mieru.

Ako dimenzovať priestory  
Cieľom tejto fázy plánovania je vytvorenie a naplnenie priestoru vybavením, zodpovedajúcim jednotlivým činnostiam, teda tomu, čo chceme v jednotlivých priestoroch robiť. Odpoveď je zdanlivo jednoduchá, veď názvy jednotlivých miestností hovoria sami za seba.
Pri plánovaní napríklad obývačky by sme si mali uvedomiť, že realizovať v jedinej miestnosti audio-video projekciu, teplo domova s kozubom, panoramatický výhľad cez okno a ešte aj pohodlne usadiť osem či desať  ľudí, je takmer nemožné. Navyše, kvalitné domáce kino by malo mať samostatnú miestnosť.
Ak do jedálne chodíme len vo sviatok či v nedeľu, budeme ju dimenzovať inak, ako keď je umiestnená v otvorenej dispozícii medzi kuchynskou a obývacou časťou a každý deň v nej trávime čas s rodinou pri jedle, rozhovoroch, s deťmi pri písaní úloh, či pri rozhovoroch s priateľmi.

Sample ImageAni s kuchyňou to nie je len tak
Kuchyňa je dnes bohato vybavená kuchynskými spotrebičmi a pomocníkmi. Treba si dobre zvážiť, či si z nej chceme urobiť ich výstavnú sieň alebo rozumnou kombináciou skriniek dosiahnuť rovnováhu estetiky a funkčnosti. Vždy by sme mali pamať, na zásadu že všetky práce a procesy v kuchyni by sa mali uskutočňovať na čo najkratšej trase. Zanedbať netreba ani problém uskladňovania potravín väčšinou na denné až týždenné zásoby a separovania odpadu. Tieto priestorové požiadavky môžeme riešiť oddelenou samostatnou miestnosťou priamo prístupnou z kuchyne alebo aj v rámci kuchyne (potravinové skrine, priestor na separovaný krátkodobo uskladňovaný odpad).

Dizajnérske trendy 
Dnes sa síce veľa hovorí o trendoch typu high-tech a minimalizmu, no v súkromí väčšinou hľadáme pocit domova, bezpečia a rodinnej pohody. Preto by sme mali aj napriek tomu, že „všetko je dovolené“, riešiť interiér nadčasovo, aby sa dal prispôsobovať zmenám v živote obyvateľov domácnosti, investovať skôr do pevne zabudovaných prvkov s primeranou inteligenciou, ako do mobiliáru. Investovať čas, peniaze a trochu námahy sa pri zariaďovaní kuchyne určite vyplatí. Výsledkom bude dokonalá kuchyňa, kde vám pôjde práca od ruky a vy, vaša rodina i návštevy sa v nej budete dobre cítiť

Ak chcete mať dokonalú kuchyňu:
* Hľadajte inšpirácie v časopisoch, odborných knihách, na internete, na web-stránkach kuchynských štúdií.
* Dôkladne si premyslite, aké vybavenie a v akom štýle naozaj potrebujete.
* Vaša kuchyňa nemusí mať centrálne osvetlenie. Viac získate bodovým osvetlením alebo so svetlami zabudovanými pod hornými kuchynskými skrinkami.
* Nešetrite na dreze. Lacnejšie materiály oveľa menej vydržia.
* Základné vybavenie kuchyne tvorí sporák, chladnička a drez. Všetko má byť po ruke, najlepšie v mierke rovnoramenného trojuholníka.
* Umývačky riadu, sušičky a práčky majú spravidla rozmery 60 x 60 cm. Do malej kuchyne hľadajte výrobky s menšou šírkou.
* Pracovná doska má byť 85 cm nad podlahou. Ak ste nadpriemerne vysokí, zdvihnite ju o desať cm. Vaša chrbtica vám bude vďačná.
* Varnú plochu dajte len 80 cm od zeme.
* Pri sporáku nemusíte stáť, dajte si k nemu barovú stoličku.
* Horné skrinky zaveste tak, aby sa z nich pohodlne vyberalo všetko, čo do nich dáte. Najvhodnejšia výška najvyššej hrany je 190 cm.
* Ak chcete mať naberačky, obracačky, sitká a špeciálne nože vždy poruke, zaveste ich na antikorovú tyč pod horné skrinky linky.
* K drezu dajte pákovú batériu, ktorá sa dá ovládať aj lakťom.
* Všetky vhodné miesta využite na úložné priestory. Zbavíte sa škaredých zákutí. Poslúžia vám rôzne typy a veľkosti kuchynských skriniek.
* Ak máte v kuchyni výklenok, môžete tam zabudovať police, na ktoré odložíte potrebné veci a potom zatiahnete peknú roletu.
* Dôležité je logické usporiadanie kuchynských skriniek, zásuviek a ich obsahu. Využite výsuvné drôtené koše, otočné karusely, masívne plnovysúvacie zásuvky. Veľa sa do nich zmestí a všetko v nich hneď nájdete.
* Ak nemáte pri kuchyni špajzu s vetraním, kúpte si potravinovú skriňu s drôtenými košmi.
* Podlaha má byť odolná a ľahko umývateľná. Najvhodnejším riešením sú dlaždice.

Sample Image Sample Image

Sample Image

text: Barbara Turčíková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *