Konverzia verejnej práčovne

image 68821 25 v1

Architektonické štúdio MAIO z Barcelony kombinuje profesijné, akademické, výskumné aktivity a redakčnú činnosť. Prijímaním zákaziek súvisiacich so širšou prácou architekta, akou je výskum či príprava výstav, sa svojsky a odhodlane stavajú ku kríze v stavebníctve. Štúdio má na starosti vedenie časopisu Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme, výuku na School of Architecture v Barcelone, stavbu prebiehajúcich projektov, ktoré zahŕňajú všetko od inštalácií až po obydlia. Ich projekty teda nie sú len o konštruovaní a výstavbe.

Architekti Anna Puigjaner a Guillermo López navrhli pre seba a ďalších 2 členov MAIO tímu štúdio, ktoré je zároveň pracoviskom i priestorom na expozície v rámci jednej budovy. Konverzia verejnej práčovne je čiastočne otvorená do exteriéru, napoly otvorená pre verejnosť a úplne otvorená akejkoľvek komunikácii s architektúrou a o architektúre. Pôvodná 40 metrov dlhá budova bývala jednoliatym objemom, s premenlivými úsekmi a nedostatočným osvetlením. Architektonická kancelária MAIO pretvorila tento priestor na otvorené štúdio pre profesionálov z rozličných polí architektúry a dizajnu.


Najcharakteristickejším miestom v budove je prostredné átrium, ktoré rozdeľuje 40 metrov pôvodného priestoru na 2 časti: výstavné priestory a kanceláriu. Átrium vzniklo najmä z dôvodu extrémne slabého presvetlenia vnútorných priestorov. Preto sa návrh zameral na otvorenie vnútorného dvora, doslova považovaného za vonkajšiu izbu, ktorou možno skvalitniť vnútorné presvetlenie. Typickú španielsku otvorenosť a komunikatívnosť symbolizujú 2 stoly, každý umiestnený v jednej z častí budovy. Tieto dva stoly sú ústrednými prvkami projektu a centrom aktivít, umožňujú vznik nečakaných interakcií medzi užívateľmi počas spolupráce. Presnejšie povedané, tieto stoly boli navrhnuté ako generátor komunity. Ich formálne usporiadanie reaguje na rozličné aktivity prebiehajúce v oboch úsekoch.

V prednej časti galérie predurčili stretnutia a besedy umiestnenie stola tak, aby minimálne prekážal tým, čo sedia okolo. Táto polovica budovy je otvorená a  nasmerovaná do ulice ako vstup. Miestnosť ponechali prázdnu na verejné aktivity, stretnutia, podujatia a výstavy. Galéria od vstupu pokračuje až k malej kancelárii pred vnútorným nádvorím. Zadná časť je prístreším pre 12,5 metra dlhý stôl a je považovaná za hlavné pracovisko. Stôl bol zhotovený ako nedeliteľný kus, ktorý poskytuje používateľom sedenie a všetci tak môžu priamo v kolektíve „zdieľať“ svoju prácu, skúsenosti a zážitky. Štúdio má menej funkčne premenlivý charakter, nezostáva teda prázdne, popri stenách stoja knižnice plné kníh. Chodba bežiaca pozdĺž okraja nádvoria spája výstavnú miestnosť so štúdiom.


Nový vnútorný dvor vznikol ako exteriérová miestnosť, ktorá sa stala miestom rozvoja mnohých mimopracovných aktivít – napríklad barbeques alebo paellas. Všetko to však má opäť niečo spoločné s pojmom komunita.


Autor: MAIO (Guillermo López, Anna Puigjaner)
Lokalita: Bruniquerst, Barcelona
Realizácia: jún 2012

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.