Domáca pekáreň – ako ju vybrať?

Vďaka súčasným kuchynským zariadeniam si môžete tradičnú chuť dobrého chlebíka dopriať aj priamo doma bez zbytočnej zdĺhavej prípravy či špinavej kuchyne, a to všetko s minimom investovaného času. Domáce kuchynské pekárničky sú už pomerne rozšírene, dôležité je však vybrať tú správnu. Ako na to?

 

„Dôležitým krokom je samotné rozhodovanie, či je pekáreň pre vás vhodná a či ju vôbec chcete. Ak totiž po mesiaci používania zistíte, že si chlieb alebo pečivo kúpite radšej cestou domov v supermarkete, už bude neskoro,“ tvrdí Alexandra Ščepánová, Product Manager spoločnosti OKAY Slovakia. Opýtajte sa na názor rodiny a priateľov. Ak s tým nemajú skúsenosti oni, internet je plný rôznych diskusií a recenzií. Ak ste však pevne presvedčení o tom, že ju chcete, pri výbere by ste mali zvážiť viaceré možnosti:

 

Veľkosť pekárne
Rozhoduje jednak objem upečeného cesta, jednak samotné rozmery spotrebiča. Ak nie je veľmi skladný, zaberie na kuchynskej linke veľa miesta. Ak patríte k ľuďom, ktorí spotrebiče odložené v komore používajú len zriedka, zvoľte pre pekáreň radšej miesto priamo v kuchyni. Inak sa vám nebude chcieť zakaždým ju vyberať a odkladať. Ak chcete piecť len pre dvoch ľudí, zo zásady stačí menšia pekáreň s objemom do jedného kila múky. Ak máte doma väčšiu domácnosť s aspoň štyrmi členmi, mali by ste sa poobzerať po pekárničkách, do ktorých vojde približne kilo a pol múky. Samozrejme, od tohto objemu sa odvíja aj cenová relácia, no tá závisí aj od ďalšieho dôležitého faktu – počtu funkcií a módov pečenia.

pekarne chleba 02

Zľava doprava: Eta, Moulinex, Philips

 

Čo všetko dokáže?
Základné pekárne ponúkajú možnosť pečenia chleba rôznych druhov podľa múky či samotného cesta ‒ či už ide o tmavé chleby, celozrnné alebo sladké vianočkové pečivo. Na pultoch obchodov sa objavila aj špeciálna múka priamo do domácich pekárničiek – sú v nej zamiešané všetky ingrediencie, takže stačí pridať len vodu. Niekedy je však lepšie vybrať si pomer ingrediencií podľa seba. Je to jednoduché: do formy v pekárni postupne vložíte všetky prísady a je to. Tam však paleta funkcií nekončí, pri šikovnejších „mašinkách“ môžete rátať aj s možnosťou výroby žemličiek. Tie sa formujú z vyhneteného cesta a následne dopečú buď v rúre alebo priamo v pekárničke ‒ samozrejme, ak má doplnkovú formu na malé pečivo. Niektoré pekárničky na trhu majú dva rotačné hnetače, no väčšina výrobcov tam dáva len jeden. „Môže sa síce zdať, že dvojica hnetačov pracuje efektívnejšie, no opak je pravdou. Na daný rozmer chlebíka je jeden hnetač úplne dostačujúci. Ak ich je viac, zvyšuje sa možnosť pokazenia,“ hovorí Alexandra Ščepánová. V pekárni na chlieb si môžete pripraviť aj rôzne koláče z kysnutého cesta alebo z kypriaceho prášku, ale napríklad aj džemy. Sú stavané aj na prípravu potravín pre celiatikov z bezlepkových zmesí, čo bol aj ich prvotný účel. Chlieb možno upiecť podľa rôznych receptov. Niektoré nájdete v návodoch na používanie od samotných výrobcov, ale omnoho viac ich je na internete. Recept si môžete upraviť podľa vlastnej fantázie alebo vymyslieť úplne nový.

 

pekarne chleba 01

Pekáreň Gorenje

 

Odložený štart
Keďže príprava chutného pečiva trvá vyše hodiny, milovníci ranného čerstvého pečiva ocenia možnosť odloženého štartu. Ich raňajky sa môžu začať piecť už v noci a ráno si vyberú teplú chrumkavú dobrotu. Aby ste však ráno vstávali s úsmevom, mali by ste sa uistiť, či daná pekárnička nie je veľmi hlučná. Prehnaná zvuková kulisa vám totiž môže znepríjemniť nielen spánok, ale aj popoludnie. Čistenie a údržba „chlebopiecky“ je jednoduchá, zvládnu ju aj tí pohodlnejší. Používajte mäkkú navlhčenú handričku. Na čistenie formy na chleba zvnútra použite teplú vodu s trochou čistiaceho prostriedku.

 

Cena domácej pekárne na chlieb (pri nákupe cez internet – v kamenných obchodoch sú ceny o niečo vyššie) sa pohybuje od 50 do 150 eur.

 

zdroj: Gorenje Slovakia, OKAY

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *