Dom so záhradkou na streche

Ani na malých parcelách nemusí byť zeleninová záhradka problémom. Stačí preniesť zeleň na strechu či fasádu.

Požiadavkou klientov bolo vytvoriť dostatočný priestor na život pre rozrastajúcu sa rodinu. Keďže neboli ochotní opustiť svoj dom vo Venice – jedna z mála vychádzkových rezidenčných štvrtí v Los Angeles, rozhodli sa architekti rozšíriť a renovovať ich pôvodný rodinný dom s rozlohou 186 m2 dostavbou s rozlohou 156 m2 a zároveň vytvoriť príjemné posedenie v zadnej časti dvora.


Ideálne klimatické podmienky, ktoré tu vládnu počas celého roka dovolili architektom vytvoriť bezhraničné prepojenie medzi interiérom a exteriérom, čím sa znížili aj nároky na klimatizovanie priestoru. Oceľové schodisko, ktoré prechádza cez všetky podlažia domu vďaka zdvojenej konštrukcii pôsobí ako komín a rozvádza chladný vzduch po dome. Delené otočné dvere na prízemí otvárajú dom do zadného dvora, zatiaľ čo otočné okná a exteriérové panely na celú svetlú výšku druhého podlažia sa zasúvajú do stien. Systém reziva z cédrového dreva slúži na tienenie. Hmota novej hlavnej spálne na druhom poschodí je vysunutá z pôdorysnej plochy a vytvára tak prístrešok pre autá.


Jej fasáda a strecha sú pokryté vegetačným systémom a to zo všetkých troch strán. Vizuálne nadväzuje na zeleň vysadenú na zadnom dvore. Záhradná architektúra je navrhnutá tak, aby vegetácia zachytila dažďovú vodu a umožňovala recyklovať domovú sivú vodu.


Vegetačná zóna strechy je rozdelená do dvoch častí – na jednej je umiestnená zeleninová záhrada a na druhej tráva a kríky. Na streche sú zároveň umiestnené fotovoltické panely, ktoré pokrývajú spotrebu elektriny v domácnosti.


Na ohrev vody a vykurovanie (podlahové kúrenie) slúži vysoko efektívny kombinovaný kotol. Slučka reciruklácie horúcej vody sa stará o dostatok teplej vody a zníženie spotreby. V dome sú nainštalované WC s úsporným splachovaním a netoxické povrchové materiály s nízkym obsahom prchavých organických zlúčenín (VOC).

Miesto realizácie: rezidenčná štvrť Venice, Los Angeles

Pôdorysná plocha: 342 m2
Rozloha dvora: 44,22 m2
Stavebná výška: 6,09 m
Stavebná konštrukcia: oceľ a drevo
Vykurovací systém: teplovodné sálavé panely
Zdroj elektriny: fotovoltické panely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.