Dom na Azúrovom pobreží postavený pre zábavu

Novostavba neďaleko francúzskeho letoviska Nice s rozlohou 600 metrov štvorcových a veľkorysým bazénom, patrí do portfólia štúdia David Price Design. Jej návrh odráža náročné požiadavky klienta. Britský finančník hľadal dokonalé miesto na Azúrovom pobreží, kde by mohol hostiť a zabávať svoju rodinu a priateľov. Hneď, ako našiel tento prázdny, skoro jeden a pol hektárový pozemok, na základe predchádzajúcej skúsenosti zveril návrh architektonickej schémy, záhradných úprav a interiérov svojho nového prázdninového sídla až do najmenších detailov, high-endovému architektonickému a dizajnovému štúdiu Davida Pricea. Výsledok je ohromujúci.7 Side elevation towards pool

Cieľom bolo vytvoriť tradičnú dvojpodlažnú usadlosť v provensálsko-španielskom štýle. Na hornom podlaží tak vzniklo päť spální, každá s vlastnou kúpeľňou a balkónom, zatiaľ čo prízemie je vyhradené pre celý rad prepojených vnútorných a vonkajších zastrešených priestorov, ktoré sú flexibilne využiteľné na zábavu po celý rok. Séria viacerých, výlučne funkčných priestorov, vrátane kancelárie alebo práčovne, mali byť podľa zadania tiež súčasťou projektu, ale na samostatnej osi tak, aby nedošlo k narušeniu strategickej plynulosti miestností. „Klient sníval o veľkom dome v štýle kombinujúcom španielske a provensálske prvky, s terasami a balkónmi,“ vysvetľuje David Price a dodáva:„S klasickým priečelím orientovaným na sever a rozsiahlou záhradou smerujúcou na juh a západ, s trávnikom, bazénom a viacerými terasami prepájajúcimi exteriér s interiérmi.“11 View of pool from house

Úpravy terénu ako základ pre dokonalý výsledok
Ku kľúčovým sa zaradila nutnosť vytvoriť na pozemku absolútnu rovinu, aby boli dom, bazén a záhrada na jednej úrovni. Zámerom bolo navodiť pocit čo možno najrozľahlejšieho priestoru a maximalizovať jeho využitie a výhľady. Tento zámer si vyžiadal na začiatku rozsiahle terénne úpravy. Rovnako nevyhnutné bolo vytvoriť po obvode pozemku pevné oporné múry na stabilizovanie pôdy, na ktoré nadväzuje rad stupňovitých stien, tvoriacich hlavný architektonický prvok úžasnej novej záhrady v južnej časti pozemku. Použitý tu bol betón na horných úrovniach a kameň na nižších. Kaskádovitými výsadbami stromov, krov a kvetín záhradníci vytvorili hustú, viac úrovňovú zeleň, ktorá tiež pomáha zakrývať pohľady zo susedného pozemku.6 Pool with palm

Dôležitý prvý dojem
Ak by ste jedného dňa dostali pozvánku na párty, ktoré tu majiteľ pravidelne organizuje, k domu by ste sa od severnej hranice pozemku dostali dlhou, mierne zvlnenou cestou, ktorá každému návštevníkovi umožňuje skutočne si vychutnať nielen svoj príchod, ale aj pohľad na impozantné hlavné priečelie nehnuteľnosti. Cestu lemujú bochníky levandule, olivovníky a kumquaty pestované v nádobách. Vstupnú
časť domu zvýrazňujú dva vysoké cyprusy po stranách dverí.Z tohto pohľadu vyzerá dom, ktorého pôdorys má tvar asymetrického písmena H, veľmi tradične. Má bielu fasádu a terakotovú škridlovú strechu zo špecifických oblých škridlí, takzvaných tuiles rondes. Strechu ukončujú tri rady „genoises“, ide o typický regionálny detail, kde rady škridlí presahujú fasádu, aby zabránili stekaniu dažďovej vody po stenách. V tomto prípade majú, samozrejme, skôr estetický význam a funkčne len dopĺňajú hlavné odkvapové žľaby, integrované a skryté vo vnútri strešnej konštrukcie.14 Rear terrace

Dramatická, no zároveň elegantná výsadba
V záhrade urobili všetky terénne práce záhradní špecialisti zo štúdia David Price Design. Pri výbere rastlín, vhodných práve pre tamojšie klimatické a pôdne podmienky, si však na pomoc prizvali miestneho odborníka Francoisa Chassigneuxa. Spoločne sa im podarilo vytvoriť záhradu, ktorá pôsobí efektne po celý rok, je rovnako dramatická aj elegantná, jednoduchá aj architektonicky výrazná. Finálnej palete rastlín dominujú biele ruže, jazmín s jemnými hviezdicovými kvetmi, ako aj viaceré ďalšie bielo kvitnúce rastliny a jednoduché miestne druhy, ktorým sa tu darí.19 Bar area alongside fountain

Voda ako domimantný prvok
Výrazným elementom v záhrade je voda. Paralelne s outdoorovou jedálňou na južnej strane pozemku nájdete trojitú fontánu. Prúdy vody v nej vytekajú z troch antikorových chrličov osadených v paneloch sivo-bielej mozaiky. Architekt tak vytvoril hosťom aj obyvateľom domu peknú prídavnú vizuálnu kulisu.Veľkoryso dimenzovaný vonkajší bazén, prístupný po elegantných širokých schodoch na oboch koncoch, je 18 metrov dlhý a tiež bol navrhnutý podľa želaní klienta. Je zapustený do terénu, 15 metrov je určených na plávanie a na konci je vytvorená plytčina, kde sa môžu bezpečne hrať aj malé deti. Sklenená mozaika v bazéne zľahka kombinuje modré a biele odtiene, zatiaľ čo okolitá terasa (alebo „plage“, ako ich vo Francúzsku volajú) je dláždená hladkým, svetlým kameňom, ktorý plynulo prechádza až do domu.10 Pool close up

„Zadaním pre interiér usadlosti, ktorý navrhla Nina Laty, naša špecialistka na interiérový dizajn, bolo, aby pôsobil súčasne a zároveň dramaticky, aby navodzoval pocity, aké máte pri návšteve high-endového hotela. Referenčným bodom pre návrh sa preto stal hotel Four Seasons,“ vysvetľuje David Price. „K ďalším požiadavkám sa zaradilo využitie prevažne mužskej estetiky. Uplatnili sme preto tmavé drevo, ktoré tiež rámuje obloženie z vysoko kvalitných a luxusných materiálov. Farby sme vyberali z veľmi obmedzenej palety. Uplatnili sme predovšetkým striebornú a zlatú, respektíve, na vytvorenie akcentov sme zvolili pár výraznejších odtieňov. Vzory, keďže mali evokovať maskulínny výraz, sme zvolili výrazne geometrické.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.